Първите няколко дни от дистанционното обучените вече са историята. Учители,

...
 Първите няколко дни от дистанционното обучените вече са историята. Учители,
Коментари Харесай

Учители споделят впечатленията си от първите дни на дистанционното обучение

 Първите  няколко дни от отдалеченото подготвените към този момент са историята. Учители, възпитаници, родители се впуснаха с цялостни сили в новото начинание, което на моменти може да бъде занимателно. Вижте изложба с част от бъговоте на домашното образование и истории, споделени от учителите.

 Г-жа Десислава Кръстева (СУ „ Св. Константин – Кирил Философ, Пловдив) и новата ѝ роля на видеодетектив.
Първи ден, към 16. 30 ч звъни следващата майка.
- Госпожо, кажете на Гошо (б.а.- името на детето, което е първи клас, е променено), че в случай че не си препише изреченията (те са 3 за деня), ще му пишете двойка.
Учителката онемява:
- Защо да му пиша двойка?
- Госпожо, не мога през целия ден да го накара м да седне да ги препише.
И се стартира обяснение-оправдание:
- Аз работя от у дома, през целия ден изгубихв ангажименти. Все отново и аз имамсрокове...
В  далечината се чува плач:
- Ама за какво казваш на госпожатааааааа....
Аз възприемам театралната конюнктура и споделям:
- Може ли да приказвам с Гошо?
Той взема телефона. Аз стартирам:
- Гошо, в този момент ще ти дам да си починеш 15 минути. След това се включвам онлайн и ще напишем текста дружно. Искаш ли?
- Да.
След 15 мин. включвам видеовръзка. Гошо е в цялостна подготвеност. Седнал с тетрадка, химикал и чака да ме види. Аз заставам и следя по какъв начин написа.
Втори ден: в уговорения час Гошо се включва и споделя:
- Аз към този момент, започнах, госпожо.
Трети ден:включвам се още веднъж единствено с Гошо в уговорения час.
- Госпожо, ето, подготвен съм към този момент.
Играя ролята на " неприятното ченге " за майката на Гошо.

 Учителката по химия в столичното Първо ОУ „ Пенчо Славейков ” Блажка Ушагелова показа, че към момента не счита да прави опити в домашни условия. За сметка на това употребява презентации, които показват към този момент застени такива. Засега нейните часове минават във вайбър. „ Здравейте госпожо ”, „ Как сте, ще се учим ли през днешния ден ”,„ Леле, г-жо, в 11 вечерта ни пратихте новите уроци, по кое време спите ” са единствено част от въпросите, които учителката прочита преди да стартира с преподава. Учениците от по-малките класове пък напомняли на съучениците си да не спамят с непотребни въпроси в чата. Домашните също се предават във вайбър, като това се случвало и по-бързо от нормално. „ Когато сме в час, от време на време не помнят за домашните. Сега получават сутринта новия материал и задания, а следобяд част от учениците към този момент са ги изпратили. Вкъщи им е скучно, стреснах се да не изостанат и с мотивираха за работа. ”, счита Ушагелова.

 „ Направихме  доста бързо организацията. Реших да употребявам единствено две платформи, с цел да улесня оптимално родителите – zoom.us и Seesaw, с която работя от дълго време. На 11 март оповестих на родителите, че при нужда ще работим отдалечено по този метод. Всички се отзоваха, подкрепяхме се в инсталирането, съдействахме си. Направихме два урока за тестване в zoom.us – в петък на 13 март и в събота на 14 март. Когато децата се видяха на екрана, видях и мен, реакцията бе „ У-а-а-а-у! “ и гледаха с любопитни очи. Бяха доста впечатлени. Преподадох урок за упражнение по индивидът и природата. В края им пуснах проби с Envision Play. Бе ужасно преживяване. Поставих домашно. Всички извършиха. Получих го доста бързо в Seesaw. Изпълняваха писмени задания, снимаха ги и ги пращаха. Получих аудио и видео записи на сложени проучвателен задачи. Стартирахме публично в понеделник на 16 март. Целят клас бе събран и ме чакаше. Карахме образователни часове с междучасия. Много атрактивна е виртуалната дъска на платформата и ни е обичан инструмент. Ползваме електронните учебници и тетрадки. Понякога пишем напряко в тях. Подготвямел. проби, презентационни модули, в които също пиша пред  децата след разискване.

 Специално приготвям всички уроци по този начин, че да предизвиквам интерес и предпочитание. Сменям принадлежности. Доримога да протоколирам и с маркер върху спонтанна дъска с бели листи. Едно дете ми даде концепция по какъв начин да я пригодя по-добре. Не приглушавам микрофоните, учениците го вършат, с цел да се учат на самоконтрол и да имаме нужната връзка. Толкова блага панорама е да видиш целия си клас с нужните образователни принадлежности, пишат, извършват, разискват, споделят, усещат се част от общността, в която им е уютно. И да чуеш: „ Госпожо, в този момент най-малко няма да ви бърборим в междучасието. То си е единствено за Вас! “ Милите те!. Думите на децата: „ Ей, какъв брой хубаво сте се подготвили! “ и на родителите „ Целият ни дом е в очакване на следващия урок! “, „ Правите всичко за нас и децата ни! Благодарим Ви! “, са задоволителни. Смисълът! Нека не забравяме кой пръв е бил наименуван Учител. ”, Розалина Паскалева, начален преподавател Второ ОУ „ П. Р. Славейков “ Стара Загора.

„ В новите условия на образование учениците виждат и преимущества: междучасие по желание на ученика, образователно време от 9:00ч., писане на домашни в комфортно време. Нестандартните часове по физическо образование за проучване на българско национално хоро или гимнастика посредством клипче се посрещат с усмивка. Допадат им музикалните паузи сред заниманията, просветителните игри. Дистанционната форма сподели на учениците, че компютърът  е освен опция за игра. А на всички нас, учители и родители, че когато работим дружно, работим сполучливо, макар компликациите. ”,Мима Михайлова, начален преподавател.

„ Избрах да работя отдалечено в Гугъл Classroom с моите четвъртокласници. През първия ден, образованието, което организирах, бе асинхронно. Предварително приготвих презентации и снимах видео уроци, които споделих в нашата виртуална класна стая. Не мога да опиша насладата, която изпитах, щом започнах да получавам написаните „ домашни работи “. Всички бяха изпълнили поставените задания. Благодарение на родителите доста бързо се приспособиха към новия метод на образование.

 През втория ден направихме проби за синхронно образование в Гугъл Meet. Учениците от моя клас с огромен възторг и неспокойствие се причислиха. Радваха се, че сме дружно! Споделиха вълненията си. Изпитваха горделивост, че са съумели да се ориентират в новата виртуална среда и наслада, че сме дружно! Това ме стимулира още повече да положа най-много старания и да улесня  Образователният развой не е единствено преподаване на образователен материал. Дори и online, децата имат потребност да опишат деня си, да потърсят поддръжка. Обсъдихме нещата, които би трябвало  да свършим дружно. Бих споделила, че децата харесват този метод на образование, въпреки да им липсват игрите в учебния двор. Нищо не може да размени директното другарство с връстниците им или прегръдката на госпожата. ”, Рая Стефанова, начален преподавател.

„ В тези сложни за всички дни дружно успяхме да обединим напъните си и в доста къс период да продължим образованието на първокласниците във виртуална класна стая. В моята процедура употребявам Гугъл Classroom, тъй като е налична за всички, лесна за приложимост, с подсъзнателен и изчистен дизайн.Новите условия на работа демонстрираха на децата, че не наизустяването на материала, а добитите умения и използването им са най-важните за справяне в динамично разрастваща се обстановка. Отзивите на учениците са мощно позитивни – желаят още задания, с наслада извършват всичко предоставено и никой не си не помни домашната работа. ”, Денка Иванова, начален преподавател.

„ Това предизвикателство се оказа доста забавно. Да, живият контакт го няма, само че пък съумяваме към този момент два дни да работим и то сполучливо. С родителите имаме основана обща група. На този стадий използваме нея. Всяка заран, тъкмо в 9:00 ч. адресирам на учениците, какво би трябвало да работят. Стриктно съблюдавам образователната и седмичната стратегия. Не единствено математиката и българският език са значими, всеки предмет е значим и важен. Родителите получават  информация от мен за образователните предмети, включени в седмичната стратегия за деня. Указанията са под формата на видео известия, в които обяснявам коя част от урока по какъв начин би трябвало да бъде изпълненаи записана в съответната тетрадка. Към всеки урок има прикаченипрезентация илиурок.

 Потехнологии и предприемачествоиизобразително изкуство учениците получаватинформацияпод формата на презентация и видео клипкак да изпълнят поставената задача. В рамките на учебния ден с родителите и децата поддържаме връзка. Отговарям на въпроси свързани с поставените от мен задания за осъществяването им. Поддържаме темпото на работа както в учебно заведение. Има сложени задания за работа в клас и домашна работа. Учениците имат разнообразни въпроси " по кое време е работа в клас ", " по кое време е домашна работа ", " по кое време е времето за отмора ". Още през първия ден на електронното образование получих противоположна връзка от всичкитеученици посредством изпращане на изпълнените задания под формата на снимкивидео. ”, Павлина Балева, преподавател на втори клас.

Инфо: www.monitor.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР